Importkeuringen hervat

Ook de RDW heeft in haar werkzaamheden maatregelen getroffen met betrekking tot het coronavirus. Het keuren van auto’s heeft daarom tijdelijk aan banden gelegen, wat betekende dat alle importprocessen binnen Nederland stil kwamen te liggen. Daar is sinds donderdag 9 april verandering in gekomen.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen is het voor de RDW weer mogelijk om voertuigen te keuren voor het importeren in Nederland. Ook als deze onverkocht zijn. In eerste instantie betrof dit slechts een klein aantal voertuigen, maar inmiddels is alles weer mogelijk. Wel gaat dit gepaard met een trager proces, en dus ook een vertraging in de levering van het Nederlandse kenteken.

Wat kan wel, en wat niet?

Alle voertuigen voorzien van een Europees kenteken én een CVO (Certificaat van Overeenstemming), kunnen door ons aangemeld worden voor een importkeuring bij de RDW. Dit betreft dus personenauto’s, maar ook campers, motoren en bedrijfswagens tot 3.500 kg. De voertuigen dienen wel bij ons op locatie aanwezig te zijn—en blijven—voor een eventuele steekproef.

Zit er geen CVO bij het voertuig, maar wel een Europees kenteken? Dan hebben wij meer technische gegevens nodig. De meest efficiënte manier is om in dit geval een CVO op te vragen bij de importeur of fabrikant van het merk. Vanzelfsprekend staan wij paraat om de mogelijkheden met je door nemen.

Auto’s met grote schade, de zogenaamde WOK1-status, kunnen nog niet gekeurd worden. Dit betreft auto’s:

  • waarvan de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd;
  • waarvan de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd;
  • waarvan één of meer deurstijlen ernstig zijn vervormd;
  • waarvan het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt;
  • waarvan één of meer wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met één van de overige punten;
  • met ernstige brand- of waterschade, of;
  • waarvan het frame ernstig is beschadigd.


Auto’s met andere gebruiksschades kunnen, ook met een taxatierapport, wél voor de keuring worden aangeboden.

Komt een auto niet meer overeen met het kentekenbewijs of het CVO? Dan kan deze niet worden aangeboden. Denk hierbij aan technische wijzigingen zoals een andere motor of andere velgen, of andere wijzigingen ten opzichte van het origineel.

Een importkeuring aanvragen

Neem direct contact met ons op, zodat wij het importtraject voor je in gang kunnen zetten. Onze specialisten staan je graag en bovendien geheel vrijblijvend te woord via import@vdsautomotive.com, of via +31 (0) 79 - 59 39 445.